Verden har endret seg mye i løpet av et par år. Først måtte vi lære oss til å være mer hjemme på grunn av pandemien. Det har vi tydeligvis trivdes godt med, og det norske folk har satt rekord i oppussing og oppgradering av hus, hjem og uteplasser de siste somrene.
Så kom strømkrisa, og den ser ut til å kunne vare. Da er spørsmålet; hvordan kan solskjerming bidra til å redusere strømregninga? Svaret er å finne i prinsippene til såkalte passivhus, boliger med svært strenge krav til energibruk. På fagforeningen Teknas fagsider kan du lese artikkelen «Slik unngår du for høye temperaturer i passivhus». Her trekkes aktiv bruk av solskjerming fram som effektiv temperaturregulering, både sommer og vinter:
Utvendig solskjerming av vinduer mot sør, øst og vest er en av de mest effektive måtene å redusere soltilskuddet på. Dynamisk solskjerming er mer gunstig enn statisk. Det kan skjerme når soltilskuddet er høyt, men også utnytte soltilskudd når sola står lavt om vinteren.

Slipp inn vintersola
Det høres kanskje bakvendt ut å skulle slippe inn vintersola når du har investert i solskjerming, men om du sørger for å stenge for vinduene slik at du ikke blir blendet eller får gjenskinn i TV’en, samtidig som du ellers slipper inn sola, bidrar solstrålene til å varme opp huset. Det merker du spesielt godt utover våren når sola varmer litt mer hver eneste dag.
Les også: Gardinen som isolerer på kalde vinterdager

Solskjerming som «aircondition»
I motsetning til tidligere år, ser 2022 også til å bli et år der strømprisene holder seg høye gjennom hele sommeren. Det betyr at varmepumper og klimaanlegg på kjøling blir et dyrere alternativ for å holde innetemperaturen nede. Med effektiv, utvendig solskjerming sørger du for å hindre det meste av varmestrålingen fra sommersola, før solstrålene trenger gjennom vinduene. Det betyr at huset varmes opp betraktelig mindre av sola, noe som gir mindre behov for «aircondition».

Smartstyring gir mer effektiv bruk
Når du kjøper solskjerming, velger du selv hva slags betjening du vil ha. Det er ditt valg, selv om vi ikke anbefaler manuell betjening på de største markisene og tunge garasjeporter. Men som sitatet fra Tekna-artikkelen påpeker, kan du mye mer effektivt kontrollere innetemperaturen og dermed spare mer strøm med såkalt dynamisk solskjerming. Det gjør du enklest ved smartstyring, slik at du enkelt kan sørge for at du:
- på vinteren lar vinduene stå «åpne» i de rommene du ikke bruker for å slippe inn varmen fra vintersola
- på sommeren lar vinduene være «stengt» i de rommene du ikke bruker for å holde varmen fra sommersola ute.

Hvilke produkter er mest effektive?
Utvendig solskjerming er mest effektivt for å holde varmen fra sommersola ute. Effekten er omtrent den samme enten du velger markiser, pergola, screens eller utvendige persienner. På vinterstid er ikke solas uønskede oppvarming av huset noen utfordring, her vil både utvendig solskjerming og interiørgardiner fungere fint om du kun ønsker å skjerme for sola.
Men om du ønsker å stenge av deler av vinduet for å hindre blending eller gjenskinn i skjerm, men ellers ønsker å slippe inn både dagslys og solstråler, bør du vurdere plissegardiner med Up&Down-funksjon. Disse kommer også i en dobbel variant, Duette® som isolerer ekstra godt.
Det aller beste er en kombinasjon: Utvendig solskjerming effektivt hindrer oppvarming på sommeren og skaper gode skygger på uteplassen. Interiørgardiner gir fleksibel skjerming mot den lave sola i vinterhalvåret, samtidig som de er et viktig dekorelement i interiøret året rundt.