Hvordan redusere innetemperaturen i sommervarmen?

For å unngå tropevarme innendørs, er løsningen «enkel»; sørg for at solstrålene ikke slipper til på vinduene. Her er noen tips om hvilke produkter du bør se nærmere på.

Når sola steker gjennom vinduet, blir rommet innenfor bokstavelig talt et drivhus. Varmen slipper inn, men ikke ut. For å unngå tropevarme innendørs, er løsningen «enkel»; sørg for at solstrålene ikke slipper til på vinduene. Her er noen tips om hvilke produkter du bør se nærmere på.

Når en leilighet i Sør-Europa blir uutholdelig varm, er det som oftest fordi utetemperaturen har ligget på mer enn 30 grader i flere dager eller uker av gangen. Slik er det sjelden i Norge. Men vi har en annen utfordring. Fordi sola står lavere på himmelen her enn i sydligere strøk, kan den selv midt på dagen skinne rett gjennom vinduene.

Midtsommers er effekten av sola gjennom et vindu 500W per kvadratmeter. Varmestrålingen gjennom et middels stuevindu er dermed som å sitte i sommervarmen og i tillegg ha en terrassevarmer på full guffe rett over hodet. For når varmen fra solstrålene først har trengt gjennom vinduet, har du allerede varmen på innsida.

Effektiv solskjerming bidrar også til at du sparer strøm.

Gråbrune terrassemarkiser og gråblå screens mot hvit bolig
Vakkert med solskjerming, her med både screen og terrassemarkiser

Utvendig solskjerming

Derfor er utvendig solskjerming det mest effektive trikset mot varme stuer og soverom på sommeren. Både markiser, utvendige persienner og rullegardiner vil hindre inntil 90 prosent av varmeinnslippet gjennom vinduene.

De mest solgte produktene innen utvendig solskjerming er:

  • Utvendige persienner; finnes i flere størrelser på lamellene.
  • Screens; en utvendig rullegardin hvor duken går i «spor» på hver side slik at duken holder seg stram og stabil selv i vind.
  • Markiser; vindusmarkiser skjermer for sola i vinduet. Terrassemarkiser fungerer i tillegg som tak på terrassen, og gir dermed ly mot både sol og regn på uteplassen.
  • Pergola; med markiseduk som tak og solide konstruksjoner med ramme og fundamenterte bein, kan pergola være veggmontert eller frittstående i for eksempel hagen.

Alle de utvendige produktene gir deg på ulike måter muligheten til beholde utsikten mens de skjermer for sola når du er hjemme. Med styring via en app på mobilen kan du imidlertid programmere markiser, screens og persienner til å stenge helt i de varmeste periodene hvis du er på jobb eller ferie slik at huset har en komfortabel innetemperatur når du kommer hjem. Appstyring er bare en av mange muligheter for hvordan du betjener solskjermingsproduktene dine.

 

Plissegardiner i gul farge

Alternativ til utvendig solskjerming; doble plisségardiner

Ønsker du likevel å gå for innvendig solskjerming, og har som mål å redusere varmen fra sommersola, anbefaler vi en dobbel plisségardin. Luft isolerer, det kjenner vi fra alt fra termoser med doble lag til prinsippet om å kle seg lag på lag med romslige klær på kalde vinterdager.

Luftrommet mellom de to plissélagene i har samme funksjon; den isolerer rommet mye bedre mot varmen fra sola. Denne effekten går for øvrig begge veier, slik at du med doble plisségardiner også har ekstra isolasjon mot kalde vinduer på vinteren.

Husk også at ulike rom har litt ulike behov. Her kan du lese flere tips om stua og soverommet.

 

Dobbel plissegardin i grå farge
Dobbel plisséring gir et isolerende luftlag.

Innvendig og dekorativ solskjerming

Om det viktigste er å redusere varmeinnslippet fra sola, anbefaler vi altså utvendig solskjerming, med innvendige, doble plisségardiner som et alternativ.

Effekten av innvendig solskjerming er også god, selv om den ikke kan måle seg med de utvendige produktene, og de gjør jobben om innsyn fra naboer og sjenerende kveldssol er et problem.

I tillegg bidrar innvendig solskjerming til det estestiske inntrykket av rommet. Vinduene utgjør vanligvis en stor og sentral del av et rom, derfor er utvalget av produkter stort, både med tanke på typen produkter, antall farger og typer materiale.

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Utvendige persienner som tåler en støyt! Disse persiennene er tilpasset klimaet vårt i nord, og skjermer for sol, vær og vind hele året. Persiennen er tidløse i design, praktiske i bruk og gir fasaden et løft.

Screens er en god løsning for deg som ønsker effektiv, enkel og energiøkonomisk solskjerming.

Og du! Vi tilbyr nå 40% på screens med motor.
Duette® plisségardin (dobbel plisségardin) er det optimale valget dersom du ønsker å redusere varmeinnslipp og varmetap gjennom vinduene. Duette® er doble plisségardinger som kommer i mange ulike farger og betjeningsmuligheter. Duette® gardin finnes i ulike modeller slik som transparente og halvtransparente, slik at du kan finne de perfekte gardinene, enten du har store vinduer eller små.

Du kan når som helst melde deg av.