Statistikken er klar – varmen kommer

Når det snør på Østlandet i mai og enkelte steder har 50-100 cm snø, er ikke overopphetede stuevinduer vår største bekymring. Men statistikken er klar; somrene blir stadig varmere.

Siden årtusenskiftet har samtlige somre, bortsett fra to, vært varmere enn den såkalte «normalen» (gjennomsnittet for årene 1961-1990). Det vil si at rekordsomre som 2018 og 2019 ikke bare var et par «slengere», men en del av en trend. 2019 kan med rette kalles rekordvarm; 13 fylker (før sammenslåingen til større fylker) satte varmerekord den sommeren.

Effektiv solskjerming

Sommervarmen er etterlengtet, men også intens. For å hindre at sola varmer opp sør- og vestvendte rom, er utvendig solskjerming det mest effektive. Markiser, pergola, utvendige persienner og screens er solskjerming som holder varmen ute, ved å stoppe inntil 90 prosent av varmen før den slipper inn gjennom vinduene.

Effektiv solskjerming med screens

 

Kvinne i stua
Solskjerming gjør innetemperaturen mer behagelig.

Våtere somre

Mens sommeren 2018 var svært varm og tørr, var 2019-sommeren et godt eksempel på trenden. Det var ikke bare rekordvarmt i periode, det kom også mye nedbør i andre perioder. Året sett under ett, hadde hele landet nedbør godt over normalen. Men enkelte steder i Finnmark og på Østlandet hadde opp mot dobbelt så mye nedbør som gjennomsnittet 1961-1990.

Det er helt etter boka, ifølge Meteorologisk institutt. Når temperaturen øker, kan nemlig luften holde på mer vann, og da vil det også falle ned mer vann; det regner mer når det først regner.

Pergola over verandaen
Lun atmosfære med pergola.

Tørt og lunt ute

Med en terrassemarkise eller pergola kan du nyte sommervarmen ute, skjerme deg for sola når den blir for sterk og sitte tørt om det kommer en regnskur. Et godt tips er å investere i en uttrekkbar levegg eller screen, og terrassevarmer. Slik får du også en utestue du kan bruke, selv på kjølige og vindfulle dager.

Matchende markise og levegg med grå striper
Lunt og godt med levegg og markise. For ekstra varme kan du også montere varmelampe.

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Pergola er ypperlig for deg som ønsker lite vedlikehold, en spennende uteplass og mer privatliv. Denne typen markise er fastmontert i bakken, og er derfor en mer robust form for solskjerming. Du velger selv om du ønsker pergola med tak, vegger eller begge deler.
Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen med terrassemarkise. Med riktig terrassemarkise blir uteplassen nærmest som et ekstra rom i huset. Den skjermer for sol og regn om dagen og skaper en lun stemning om kvelden.

Screens er en god løsning for deg som ønsker effektiv, enkel og energiøkonomisk solskjerming.

Du kan når som helst melde deg av.