Sov godt i sommernatta på mørkt soverom

Med interiørgardiner, utvendige persienner og til og med screens kan du få det såpass mørkt på soverommet at du sover godt, også midtsommers.

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta, ho er for ljos til det, heter det i den gamle visa. Men sove må vi, også om sommeren.

Det finnes mange gode råd om hvordan du skal få god søvnkvalitet; ikke bruk mobil eller skjerm rett før sengetid, ha gode rutiner før du legger deg, ha det passe kaldt eller passe varmt på soverommet osv. Mange av rådene er ikke altfor godt vitenskapelig fundert, bortsett fra ett:

Vi sover bedre i mørke soverom

Vi sover bedre i mørke rom enn i lyse. Grunnen til det er at kroppen produserer søvnhormonet melatonin når det er mørkt. Det vil si: så lenge lys treffer øynene våre, blokkeres produksjonen av dette hormonet som sørger for at vi sover bedre. Ikke bare sover vi bedre i mørke rom på grunn av melatonin, dette hormonet sies også å ha virkning som antioksidant, det forsterker immunsystemet ved å øke produksjonen av hvite blodlegemer.

Mørkere soverom og redusert innsyn

Er det ett rom vi helst ikke ønsker å være «på utstilling» overfor naboene på, så er det soverommet. Med utvendig solskjerming eller interiørgardiner som blokkerer for sol og dagslys, får du også redusert innsyn fra naboer og andre som måtte passere forbi soveromsvinduet ditt.

Les mer: Stopp innsynet – ikke utsikten

Plissegardiner blir brukt for å få det mørkt på soverommet
Tips! Sett opp to forskjellige plisségardiner på vinduet – en for å slippe inn lys og en for å stenge det ute.

Mørkere soverom med utvendige persienner

Utvendig solskjerming er suverent mest effektiv mot oppvarming av huset når sommersola steker gjennom sør- og vestvendte vinduer. I tillegg kan du få det relativt mørkt innendørs med utvendige persienner eller screens i en lystett variant.

Utvendige persienner har lameller som kan vinkles slik at vinduet stenges fullstendig mot innsyn og soverommet blir betydelig mørkere. Med utvendige persienner kan du også vinkle lamellene slik at du hindrer innsyn samtidig som du slipper inn dagslys etter du har stått opp eller før du legger deg.

Mørkere soverom med screens – uten hull

Screens er mest kjent for den unike, perforerte duken som både skjermer for sola og slipper gjennom dagslys. Markisemannen kan også levere screens med en lystett duk (blackout) som gjør at ikke noe lys trenger gjennom selve screensduken.

Screens med blackout på soveromsvinduet kan kombineres med vanlige screens på andre vinduer, slik at du både får mørkere soverom og samme stil på solskjermingen rundt hele huset.

Få det mørkt på soverommet med screen
Behold solskjermingsegenskapene med screen, uten at det går utover utsikten.

Mørkere soverom med Duette® plisségardiner

Duette®, doble plisségardiner med «black out» tekstil og sideskinner vil gi deg tilnærmet full mørklegging av rommet. Duette® har skjulte tråder i gardinen og dermed ingen hull som slipper gjennom lys. Med sideskinne som tilvalg reduserer du også lekkasjen av lys mellom gardin og vinduskarm til et minimum.

Med Duette® får du også alle fordelene til plisségardiner, hvor du for eksempel kan velge hvilken del av vinduet som er «trukket for» (krever funksjonen Up&Down). Det gjør at du både kan skjerme for innsyn og slippe inn dagslys om du skulle bruke soverommet til noe annet enn å sove. Plisségardiner passer også i de fleste typer vinduer, til og med takvinduer.

I tillegg har Duette® andre gode egenskaper som kommer til sin rett på vinteren; doble plisségardiner har en isolerende effekt og reduserer kaldras fra vinduene. Duette® har også gode akustiske egenskaper, da den doble gardinen demper gjenklang i rom med mye støy.

Mørkere soverom med interiørgardiner

De fleste former for interiørgardiner vil kunne bidra til et mørkere soverom, om ikke direkte mørktlagt. Litt avhengig av produkt vil fargen på gardinen kunne bestemme hvor «mørkleggende» den er.

Lamellgardiner og innvendige persienner, i henholdsvis tekstil og plast vil med mørke farger slippe inn vesentlig mindre lys enn lyse varianter.

Rullegardiner kan være tilnærmet lystette uansett om de er mørke eller lyse. En skreddersydd rullegardin vil redusere innslipp av lys mellom gardin og vinduskarm, slik at rommet blir mørkere.

Les mer: Solskjerming for soveromsvinduet

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Screens er en god løsning for deg som ønsker effektiv, enkel og energiøkonomisk solskjerming.

Og du! Vi tilbyr nå 40% på screens med motor.
Utvendige persienner som tåler en støyt! Disse persiennene er tilpasset klimaet vårt i nord, og skjermer for sol, vær og vind hele året. Persiennen er tidløse i design, praktiske i bruk og gir fasaden et løft.
Duette® plisségardin (dobbel plisségardin) er det optimale valget dersom du ønsker å redusere varmeinnslipp og varmetap gjennom vinduene. Duette® er doble plisségardinger som kommer i mange ulike farger og betjeningsmuligheter. Duette® gardin finnes i ulike modeller slik som transparente og halvtransparente, slik at du kan finne de perfekte gardinene, enten du har store vinduer eller små.
Plisségardiner kan tilpasses de fleste hus og vindustyper, noe som skiller dem fra mange andre gardintyper. De tar liten plass og kan betjenes på mange ulike måter – både opp og ned. Velg mellom en lysdempende modell eller lystett variant, og skap akkurat den stemningen du vil ha i rommet!
Med innvendige persienner kan du velge å skjerme for solen eller skape stemningsfullt lys. Fås i flere farger og tykkelser basert på interiør, bruk og rom. Du velger selv mellom manuelle og elektriske persienner.
Rullegardiner er den optimale løsningen for deg som ønsker et mørkt soverom. De finnes med ulike løsninger for betjening, og er derfor svært effektive og praktiske. Vi tilbyr 40% på rullegardiner i hele februar.
Lamellgardiner kan brukes overalt, men er spesielt egnet til store vindusflater, skråvindu og skyvedører. Sett et moderne og tidsriktig preg på kontoret eller i hjemmet med lameller! Vi tilbyr 40% rabatt på lamellgardiner i hele februar.

Du kan når som helst melde deg av.