Solskjerming til veranda

Terrasse, veranda, platting, altan, balkong? Forvirret? Og hvilke solskjerming passer hvor? Vi gir deg en oversikt.

Er det solskjerming til veranda eller terrasse du er ute etter? Har du det klart for deg hva som er hva? Begrepene glir over i hverandre i dagligtale, men la oss rydde litt opp i det byggetekniske og gi deg en oversikt, samt hvilke solskjerming som egner seg hvor.

Vi starter fra bakkenivå og jobber oss oppover.

Platting og terrasse er lett

Dette er kanskje de begrepen de aller fleste er enig om og lett kan beskrive. Dette er et gulv av tre, stein eller betong på bakkenivå.

For å skjerme for solen på en terrasse vil en terrassemarkise gjøre susen. Den kjøres ut som et tak over sitteplassen og gir skygge for solen, samt ly for litt vind og noen regndråper. Til terrassen eller plattingen kan også en pergola være nettopp det som gjør at uteplassen brukes mye oftere og mer. Les saken skal du ha mer solid terrassetak enn dette, må du snekre et og bli inspirert til å skape drømmeuteplassen.

Mørk terrassemarkise montert på brunt hus
Terrassemarkise gir mulighet for skygge på plattingen. Den brukes også som tak på altanen i tredje etasje.

Solskjerming veranda

Begrepene terrasse og veranda er det ikke så rart det rotes med, men det er en vesentlig forskjell. Terrasse har ikke tak, men veranda som er noe hevet fra bakken er delvis eller helt overbygd. Taket kan være støttet av stolper eller så kan deler av verandaen være lukket med veggfelter – tette eller av glass.

Har du tak over verandaen, men ingen vegger kan det være en idé med screens som levegg for å skape en omramming og som kan trekkes ut når det blåser litt e.l. Dette vil gjøre uteplassen betraktelig lunere og forlenge utesesongen. Les mer om hvordan forlenge sommeren med levegg og terrassevarmer.

En screen som levegg gjør at verandaen din til et lunt sted selv om det blåser litt eller det regner.

Balkong, fransk balkong eller altan?

Balkong henger en etasje opp og er uten tak. Den er stikker ut av fasaden uten støttte ned i bakken, men festet i gulvbjelker mellom etasjene med gulvflaten på samme nivå som rommet innenfor. Fransk balkong er ingen balkong, men et rekkverk rett utenfor balkongdørene som naturligvis svinger inn i rommet. Altan er det samme som balkong med den forskjell at den er understøttet – gjerne av søyler, garasje, inngangsparti osv.

Mørk markise med fastmontert screen for ekstra vindskjerming
Terrassemarkise gir skjerming for solen på altanen, men også for rommet innenfor. Med senkekappe får du i tillegg ly for vind og vær.

De samme kravene til solskjerming vil gjelde om det er balkong eller altan da ingen av delene har tak. Det vil være gunstig med en markise som skjerming for sol, og lett regn. Les saken fra småkald vårkveld til kos på uteplassen og få flere solskjermingstips som passer din uteplass.

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen med terrassemarkise. Med riktig terrassemarkise blir uteplassen nærmest som et ekstra rom i huset. Den skjermer for sol og regn om dagen og skaper en lun stemning om kvelden.
Pergola er ypperlig for deg som ønsker lite vedlikehold, en spennende uteplass og mer privatliv. Denne typen markise er fastmontert i bakken, og er derfor en mer robust form for solskjerming. Du velger selv om du ønsker pergola med tak, vegger eller begge deler.
En levegg skjermer uteplassen din og gjør den lunere. Den er uttrekkbar og kan monteres på veggen eller i taket. Velg mellom en rekke ulike stofftyper, slik at du både kan skjerme for vind, men samtidig se gjennom.

Du kan når som helst melde deg av.