Sikre gardiner på barnerommet

Gardiner på barnerommet bør gi et mørkt rom for god nattesøvn. I tillegg bør de være sikre for lekne og nysgjerrige barn. Her våre tips til gode gardiner til barnerommet.

Et mørkt soverom er for de fleste av oss viktig for nattesøvnen. Årsaken heter melatonin, også kalt søvnhormonet. Melatonin gjør oss trøtte og det produseres kun når det er mørkt, derfor bør soveromsgardinene være lystette.

Det er ikke uten grunn at melatoninproduksjonen er størst hos de yngste, da barn og unge trenger mest søvn. Faktisk trenger noen barn å sove halve døgnet selv når de nærmer seg 12-årsalderen!

Om du ikke får de til å sove så lenge som det, er det enda viktigere at nattesøvnen er god de timene de sover. Mer om melatonin og hvor mye søvn barn trenger nederst i artikkelen.

Baderom med sort rullegardin

Lystett rullegardin på barnerommet

En rullegardin i et lystett («blackout») stoff vil stoppe det aller meste av lyset som trenger seg på, enten det er dagslyset på tidlige kvelder og sommernetter, eller gatelys rett utenfor soveromsvinduet. Har du et barn med godt sovehjerte, kan du selvsagt vurdere en semitransparent versjon som stopper mye av dagslyset, men likevel gjør det mulig å se ut.

Markisemannens rullegardiner kommer mer enn 170 ulike farger og mønstre, og i ulike prisklasser.

Les mer: Rullegardiner er ikke hva de engang var

Mørkt soverom for barnet med Duette

Som rullegardiner finnes også den doble plissegardinen Duette i lystett blackout-materiale. Velger du i tillegg Duette med sideskinner vil du eliminere det meste av  lysinnslippet på siden av gardinen, slik at du kan få et tilnærmet mørklagt barnerom.

Duette har i tillegg flere andre gode egenskaper. Det doble materialet med luftekanaler mellom virker isolerende mot utetemperaturen både sommer og vinter. I tillegg har den doble gardinen gode akustiske egenskaper som kommer godt med i rom med høyt støynivå og sarte ører.

Les mer: Visste du at Duette hjelper på både lys og lyd?

Sikker betjening på barnerommet

Nysgjerrige barnehender er overalt, og ofte der de ikke burde være. For å redusere risikoen for ulykker med små barn, henger kjede eller snor på alle Markisemannens interiørgardiner med snor eller kjede minst 1,5 meter over golvet, i tråd med EUs direktiver for barnesikring av innvendig solskjerming.

Ønsker du imidlertid en enda sikrere, snorløs betjening, bør du vurdere følgende alternativer:

 • På rullegardiner med LiteRise snorløs betjening skyver eller trekker du ganske enkelt i gardinens bunnlist for å justere den opp eller ned. På denne videoen ser du hvordan LiteRise fungerer.
 • Duette med løsningen BB24 «svevende» snorløs betjening; skyv eller trekk i gardinens bunnlist eller topplist for å heve eller senke gardinen. Med denne funksjonen kan du enkelt velge hvilken del av vinduet du vil dekke, f.eks. klart glass oppe og nede. Se video av Duette med BB24.
 • Med fjernkontroll eller appstyring får du i tillegg til snorløs betjening også alle fordeler ved motorstyring og automatikk. Tidligere var dette mest vanlig på utvendig solskjerming, men du kan også få automatikk til interiørgardiner som leveres med motorstyring, enten du ønsker enkel styring eller avansert oppsett til smarthuset.

Lys rullegardin med enkle horisontale striper

Sikre tekstiler på barnerommet

Spesielt rullegardiner er både praktiske og sikre på et barnerom, da de kan leveres med materialer som er:

 • Flammehemmende
 • Fuktsikre
 • Vaskbare

Dermed har du en ekstra trygghet om noe skulle skje. Brannsikkerhet på barnerommet er et tema blant annet bladet Foreldre&Barn sammen med forsikringsselskapet If har satt fokus på, som du kan se i denne videoen.

Søvnhormonet melatonin

Melatonin er viktig for døgnrytmen vår, spesielt for barn og unge, og for at vi sover godt når vi skal sove. Produksjonen av søvnhormonet stimuleres av mørke og hemmes av dagslys. Dermed bør de fleste av oss sørge for å ha det mørkt på soverommet når vi skal sove, og spesielt sørge for barnerommet har gardiner som gir et mørkt soverom.

Hvor mye bør barn sove?

Spesielt små barn trenger mye søvn, men også barn i grunnskolealder bør faktisk sove inntil ti timer i døgnet. Her er en liste over hvor mye søvn vi i gjennomsnitt trenger gjennom livet, utarbeidet av amerikanske forskere, ifølge Forskning.no:

 • Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer (Minst 11, max 19 timer)
 • Spedbarn og småbarn (4-24 måneder): 11–15 timer (Minst 9, max 18 timer)
 • Førskolebarn (3-5 år): 10–13 timer (Minst 8, max 14 timer)
 • Skolebarn (6-13 år): 9–11 timer (Minst 7, max 12 timer)
 • Tenåringer (14-17 år): 8–10 timer (Minst 7, max 11 timer)
 • Voksne (18 – 64): 7–9 timer (Minst 6, max 11 timer)

Eldre (65 år+): 7–8 timer (Minst 5, max 9 timer)

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Rullegardiner er den optimale løsningen for deg som ønsker et mørkt soverom. De finnes med ulike løsninger for betjening, og er derfor svært effektive og praktiske.
Plisségardiner kan tilpasses de fleste hus og vindustyper, noe som skiller dem fra mange andre gardintyper. De tar liten plass og kan betjenes på mange ulike måter – både opp og ned. Velg mellom en lysdempende modell eller lystett variant, og skap akkurat den stemningen du vil ha i rommet!
Duette® plisségardin (dobbel plisségardin) er det optimale valget dersom du ønsker å redusere varmeinnslipp og varmetap gjennom vinduene. Duette® er doble plisségardinger som kommer i mange ulike farger og betjeningsmuligheter. Duette® gardin finnes i ulike modeller slik som transparente og halvtransparente, slik at du kan finne de perfekte gardinene, enten du har store vinduer eller små.

Du kan når som helst melde deg av.