Hva skal du velge? Lys eller mørk markiseduk?

I snitt byttes en lys markiseduk flere år før de mørke dukene byttes, forteller Terje Lillebråten, som er selger hos oss. Vil du ha en duk som varer lenge, bør du velge en mørk, melert duk.

«I snitt byttes en lys markiseduk flere år før de mørke dukene byttes», sier Terje Lillebråten, som er selger hos oss. «Helt enkelt fordi at elde og smuss synes mye fortere på lyse duker enn mørke. Vil du ha en duk som varer lenge, bør du velge en mørk, melert duk.»

 

Oppmåling av markise
Terje har vært selger hos oss lenge og kan fortelle at en litt mørk, melert duk mest sannsynlig er valget du vil være fornøyd med lengst.

Har du veldig lyst på en lys duk, men er opptatt av levetiden til duken? Da kan du «forlenge» den forventede levetiden ved å bestille en duk med selvrensende effekt (heretter kalt selvrensende duk) til markisen din. Det betyr en liten ekstrakostnad, men duken er til gjengjeld opp til 50% mer smussavvisende enn en vanlig høykvalitets akrylduk. Den selvrensende duken er også tettere vevd og har en bedre fargebestandighet og rivstyrke. En selvrensende duk er et smart valg også av den grunn.

«Ønsker du en lys duk, kan det også hjelpe å velge en melert overflate – altså en duk som er vevd med mer enn én farge», forklarer Terje. «Smuss synes helt enkelt ikke så lett på disse som på helt ensfarget materiale.»

En hvit og en grå duk
Ønsker du en lys duk og samtidig vil at duken skal vare lenge, kan det være en god idé å velge en melert overflate på duken.

Mørke duker og varme

«Dette har vi faktisk ikke noen målinger på», forteller Terje.

Han satt igang fabrikken i Molde på å gjøre en temperaturtest under lys og mørk duk.

«Det er jo uansett skygge under duken, og skygge oppleves jo alltid svalere enn direkte sol. Og så må jeg jo legge til at i løpet av årene mine som selger av markiser har jeg faktisk aldri fått en kommentar på at det er varmt under en mørk duk», informerer Terje.

Han gleder seg likevel til resultatet på temperaturmålingen.

«Det er jo interessant å vite, da det faktisk er et ganske vanlig spørsmål fra kunder – og noe jeg selv har lurt på».

Tillegg til saken etter sommeren er over: Været var imidlertid så skiftende på Nordmøre at det ble vutfordrende å få et ordentlig resultat på testen. Terje endte med å finne frem til en undersøkelse som Sattler, en av våre største dukleverandører har gjort. Du kan lese mer om resultatene fra temperaturundersøkelsen her.

Grå markise over uteområde
En mørk duk vil uansett gi deg skygge, men Terje er spent på hva temperaturtesten under lys og mørk duk vil vise.

UV-beskyttelse

UV-beskyttelsen i markiseduken er avhengig av farge. Jo mørkere farge, desto høyere er UV-beskyttelsen. Velger du en av våre allværsduker, som egentlig er spesielt rettet mot næringsdrivende, får du en ekstra tykk duk. Disse dukene er også er ekstra godt beskyttet mot UV-bestråling.

«Her har vi ikke et kjempestort fargeutvalg, men om du for eksempel velger en av de melerte dukene her, har du en virkelig holdbar duk, som heller ikke vil se veldig skitten ut på lang, lang tid», forteller Terje.

 

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen med terrassemarkise. Med riktig terrassemarkise blir uteplassen nærmest som et ekstra rom i huset. Den skjermer for sol og regn om dagen og skaper en lun stemning om kvelden.
Blant våre markiser har vi et godt utvalg markiseduker. Her finner man noe for enhver smak.

Du kan når som helst melde deg av.