Varmest under lys eller mørk duk?

Tidligere i år ble det satt igang en temperaturtest under markisedukene våre. Målet var å finne ut av spørsmålet mange lurer på; er det varmere under en mørk markiseduk? Det viser seg at det faktisk ER varmere under en mørkere duk.

Et av de vanligste spørsmålene

Spørsmålet får vi ganske ofte fra kundene våre; er det varmere under en mørk duk? Sattler er en av de største dukleverandørene våre. De har gjort temperaturundersøkelsen i samarbeid med det norske Forsvaret.

Henrik hos Sattler forteller at det faktisk ble målt ulik temperatur under dukene, men han mener at forskjellen hadde lite å si for opplevelsen av varme.

Opplevelsen av varmeforskjellen under mørk og lys duk er omtrent ikke merkbar. I tillegg til at forskjellen bare er 5% vil det jo stort sett være bevegelse av luft under duken, som gjør at temperaturforskjellen blir utlignet.

Undersøkelsen som ble gjort viser altså at temperaturen er 5% varmere under en mørk duk. 5% høres kanskje mye ut, men i praksis betyr det ikke så mye i Norge. 5% forskjell vil si at ved en vanlig sommertemperatur på +20 grader under en lys duk, vil du måle tilsvarende +21 grader under en mørk duk. Målingene er gjort rett under duken og uten bevegelse i luften. Slik Henrik påpeker, vil bevegelse i luften under duken gjøre at den lille temperaturforskjellen ikke merkes noe særlig. Men – vil du ha det bittelitt kjøligere bør du altså velge en lys duk.

 

Solskjerming med tøyduker i ulike farger
Det er ikke bare varmeutviklingen som bør avgjøre dukvalg. UV-stråler og hva som passer til bygget er andre faktorer som bør være med og bestemme.

NB: Ikke bare varme som bør avgjøre!

Det er ikke bare farge kombinert med varme som bør avgjøre valget ditt av markiseduk. Hva som passer til byggets fasade er jo en åpenbar faktor. En annen faktor er jo UV-stråling. Der gjelder det motsatte som vi ser på lys vs mørk duk med tanke på varme. Jo mørkere og tettere vevd duk du har, jo mindre UV-stråler slipper igjennom duken!

Les mer om UV og hvilken duk du bør velge i forhold til ditt behov her:

 

Hva skal du velge? Lys eller mørk markiseduk?

Ta kontakt for en gratis befaring med oppmåling (vi tar ansvar for målene). Du vil få mer informasjon og et uforpliktende pristilbud.

Relaterte produkter

Vindusmarkiser gir skjerming for både sollys og innsyn. I tillegg gir det fasaden et helt eget preg, alt etter hvilken type markise du velger.
Med frittstående markise kan du velge hvor i hagen du vil ha solskjerming eller tak over hodet fra år til år.
Pergola er ypperlig for deg som ønsker lite vedlikehold, en spennende uteplass og mer privatliv. Denne typen markise er fastmontert i bakken, og er derfor en mer robust form for solskjerming. Du velger selv om du ønsker pergola med tak, vegger eller begge deler.
Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen med terrassemarkise. Med riktig terrassemarkise blir uteplassen nærmest som et ekstra rom i huset. Den skjermer for sol og regn om dagen og skaper en lun stemning om kvelden.

Screens er en god løsning for deg som ønsker effektiv, enkel og energiøkonomisk solskjerming.

Og du! Vi tilbyr nå 40% på screens med motor.

Du kan når som helst melde deg av.